Angst. Iedereen kent het wel. Iedereen is wel eens bang. De één alleen vaker dan de ander. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor een spin, bang om fouten te maken tijdens een toets of bang zijn dat mensen negatief over je zullen denken. Hoewel het meestal niet als een fijne emotie wordt ervaren, is het ook een nuttige emotie. Als de mens geen angst zou voelen, dan waren we waarschijnlijk al lang geleden uitgestorven. Angst geeft aan dat iets gevaarlijk is of een bedreiging kan zijn. Angst zorgt ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt om te kunnen reageren in een dreigende situatie; het hart gaat sneller kloppen, de ademhaling versnelt, je gaat meer transpireren en ook de bloeddruk gaat omhoog. Spieren spannen zich aan en er komt meer adrenaline vrij. Door deze staat van paraatheid kun je in een dreigende situatie snel handelen.
Fight, flight en freeze
Er zijn 3 verschillende reacties die mensen in een angstige situatie kunnen hebben, namelijk: fight, flight en freeze. Deze drie reacties leg ik uit aan de hand van een voorbeeld. Stel je ligt lekker te slapen en ineens schrik je wakker door een geluid beneden. Je blijft even luisteren en beseft dat er ingebroken wordt. Bij een fight-reactie, ben je geneigd naar de inbreker toe te gaan om hem bijvoorbeeld weg te jagen of misschien zelfs aan te vallen. Je hebt een actieve houding om het probleem, in dit geval de inbreker op te lossen.
Bij een flight-reactie probeer je de situatie te vermijden. Misschien dat je eerst nog probeert te denken dat je het niet goed gehoord hebt of je denkt na over hoe je het huis uit kunt vluchten en probeert dit ook. Je blijft zo stil mogelijk en zult niet actief proberen de inbreker het huis uit te krijgen. Als de inbreker nog ver genoeg weg is en hij jou niet kan horen, durf je misschien wel de politie of iemand anders te bellen, zodat er hulp onderweg is.
Bij een freeze-reactie doe je eigenlijk helemaal niets. Je raakt verlamd van schrik waardoor je niets meer durft. Je blijft zo stil mogelijk in bed liggen en wacht totdat het voorbij is.
Mensen kunnen een bepaald type zijn, waardoor ze of altijd op dezelfde manier reageren, maar dat hoeft helemaal niet. Zelf merk ik ook dat het verschilt in welke situatie ik ben en hoe ik reageer. Laatst begon er naast mij een gevecht. Zelf reageerde ik als freeze. Ik bleef doodstil staan en keek naar wat er gebeurde. Ik wist niet wat ik moest doen. Een vriend naast mij reageerde als fight. Hij rende meteen op het gevecht af en probeerde tussen beiden te komen. Maar zie ik een muis, dan reageer ik als flight en ga ik gauw een andere kant op. Het verschilt dus per situatie hoe je kunt reageren. En iedereen is weer anders.
Verschillende angsten
Naast de verschillende reacties op angsten, zijn er ook veel verschillende angsten. Je kunt een reële angst hebben. Bijvoorbeeld als je ziet dat een kaars omgevallen is en je bent bang dat er een groter vuur uitbreekt. Maar er zijn ook angsten die minder reëel zijn. Angst als er niet daadwerkelijk sprake is van een gevaar. Je lichaam staat dan aan op momenten dat het niet nodig is. Bijvoorbeeld angst voor een paniekaanval, terwijl er geen aanleiding is voor een paniekaanval. Dit kan erg vervelend zijn en je leven flink in de weg staan. Verschillende angststoornissen zijn:
- Specifieke fobie
- Sociale angststoornis
- Paniekstoornis
- Agorafobie
- Generaliserende angststoornis
- Seperatieangststoornis
- Selectief mutisme
Wat deze angststoornissen allemaal precies inhouden en wat je ertegen kunt doen, daar kom ik later nog op terug.
Iedereen kent angst en er is ook niets mis met angst. Pas als het je leven gaat beheersen, wordt het een probleem. Zoek altijd hulp, als jij merkt dat angst je leven gaat beheersen.
Reactie plaatsen
Reacties