Sociale Angststoornis

Nu alle maatregelen weer minder streng zijn, betekent het dat we ook weer ‘normaal’ gaan doen. Veel mensen willen niet meer terug naar het hectische leven dat ze eerst hadden. Van mij hoeven die drie kussen ook zeker niet terug te komen. En ik denk dat ik alles ook veel minder vol ga plannen dan eerst. Dat zeg ik nu wel, maar ik ben bang dat voor ik het weet ik alles weer volgepland heb haha. Voor mensen met sociale angst kan het helemaal spannend zijn om weer terug te gaan naar het ‘oude normaal’ met alle sociale verplichtingen. Bij een sociale angststoornis maak je je druk om wat anderen van jou denken.  

Lees meer »

Oorzaken en behandeling van een specifieke fobie

Een specifieke fobie is denk ik de meest bekende vorm van angst. Bij een specifieke fobie ben je bang voor een bepaald iets. Dit kunnen bijvoorbeeld kleine ruimtes zijn, maar ook spinnen, bloed, hoogtes of onweer. Ik kan wel wat fobieën bedenken waar ik last van hebt en jij hebt vast ook wel wat situaties die jij liever vermijdt. Welke specifieke fobieën zijn er eigenlijk allemaal en kun je die angsten overwinnen? Lees gauw verder.  

Lees meer »

Oorzaken en de behandeling van agorafobie 

Agorafobie. Een ingewikkelde naam. In de volksmond is het beter bekend als pleinvrees of straatvrees, maar klopt dat eigenlijk wel? Wil jij graag weten wat agorafobie is, hoe het ontstaat en hoe jij er weer vanaf komt? Lees dan gauw verder.  

Lees meer »

Oorzaken en de behandeling van een paniekstoornis

Ken je dat gevoel van paniek, als je in de winkel bij de kassa staat en je erachter komt dat jij je pinpas vergeten bent. Paniek is een normale emotie, maar bij een paniekstoornis, blijft het niet bij een klein beetje paniek. Bij een paniekstoornis heb je last van paniekaanvallen. Dit zijn onverwachte aanvallen van intense angst. Van alle mentale stoornissen komt een angststoornis ongeveer het meest voor. Je hebt namelijk 5% kans om ooit in je leven een paniekstoornis te ontwikkelen.  

Lees meer »

Angststoornissen

Angst is normaal en nuttig. Maar bij een angststoornis ben je ook bang in situaties die geen direct gevaar opleveren. De angst gaat je leven beheersen. Misschien dat je bepaalde situaties gaat vermijden. Enkele symptomen die je bij een angststoornis kunt ervaren zijn: hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen, geen honger hebben of juist last hebben van eetbuien, moeite met concentreren, bange voorgevoelens, bezorgdheid, prikkelbaarheid, nervositeit en spanning. Er zijn nog veel meer symptomen, maar die passen specifiek bij één van de angststoornissen. Zo heb je bij een paniekstoornis vaak last van bijvoorbeeld hardkloppingen, een pijnlijk gevoel op de borst, ademnood en duizeligheid. De kans dat je ergens in je leven een angststoornis ontwikkelt, is 10 tot 29 %. Van alle mensen met een angststoornis heeft ongeveer 18% hier 12 maanden of langer last van.  

Lees meer »

Iets nieuws doen

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, aldus Pippi Langkous. Dit is iets wat ik probeer te geloven, maar wat mij helaas nog niet altijd lukt. Iets nieuws doen. Als kind heb ik hier nooit moeite mee gehad. Ik vond het leuk om iets nieuws te proberen. En ik merkte eigenlijk bijna altijd dat ik het ook wel kon of er zelfs best goed in was. Toch is dat veranderd. Toen ik naar de middelbare school ging, werd ik mij steeds bewuster van de meningen van anderen. Ik was continu bezig met wat de rest van de klas van mij vond. Hierdoor durfde ik steeds minder te ondernemen. Het liefst viel ik gewoon niet meer op, want als je niet opvalt, dan kan ook niemand iets van je vinden. Dat vond ik fijn. Hierdoor probeerde ik alleen ook nooit meer iets nieuws.  

Lees meer »

10 tips om om te gaan met negatieve gedachten

‘Ik kan het niet’, ‘Ik ben hier niet slim genoeg voor’, ‘Iedereen denkt vast dat ik dom ben’, ‘Wat als ik vergeet wat ik moet doen’, ‘Misschien is het niet goed genoeg’, ‘Ik hoor er niet bij’, ‘Ze lachen mij vast uit’. Dit is maar een kleine greep uit alle negatieve gedachten die ik ooit heb gehad. Ik denk voor velen herkenbaar. Maar hoe ga je daar nu mee om?  

Lees meer »

Wat is angst?

Angst. Iedereen kent het wel. Iedereen is wel eens bang. De één alleen vaker dan de ander. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor een spin, bang om fouten te maken tijdens een toets of bang zijn dat mensen negatief over je zullen denken. Hoewel het meestal niet als een fijne emotie wordt ervaren, is het ook een nuttige emotie. Als de mens geen angst zou voelen, dan waren we waarschijnlijk al lang geleden uitgestorven. Angst geeft aan dat iets gevaarlijk is of een bedreiging kan zijn. Angst zorgt ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt om te kunnen reageren in een dreigende situatie; het hart gaat sneller kloppen, de ademhaling versnelt, je gaat meer transpireren en ook de bloeddruk gaat omhoog. Spieren spannen zich aan en er komt meer adrenaline vrij. Door deze staat van paraatheid kun je in een dreigende situatie snel handelen.  

Lees meer »