‘Ik kan het niet’, ‘Ik ben hier niet slim genoeg voor’, ‘Iedereen denkt vast dat ik dom ben’, ‘Wat als ik vergeet wat ik moet doen’, ‘Misschien is het niet goed genoeg’, ‘Ik hoor er niet bij’, ‘Ze lachen mij vast uit’. Dit is maar een kleine greep uit alle negatieve gedachten die ik ooit heb gehad. Ik denk voor velen herkenbaar. Maar hoe ga je daar nu mee om?
10 tips om om te gaan met negatieve gedachten
- Bedenk helpende gedachten.
- Probeer erachter te komen waar de negatieve gedachten vandaan komen.
- Praat erover met iemand.
- Schrijf je gedachten op.
- Schrijf positieve dingen aan de dag op.
- Stel een vast piekermoment in.
- Gebruik je helpende gedachten.
- Daag je gedachten uit.
- Probeer je negatieve gedachten te herkennen.
-
Ga mediteren of sporten.
Bedenk helpende gedachten:
Bij alle negatieve gedachten, kun je ook een helpende/positieve gedachten bedenken. Bij ‘Ik kan het niet’, kun je bijvoorbeeld ook denken: ‘Ik heb hier goed voor geoefend’, ‘Ik ga het gewoon proberen’, ‘Fouten maken mag, daar kun je alleen maar van leren’ en ‘De vorige keer kon ik het ook, dus nu ook’. Het moet wel een gedachte zijn die jij ook echt gelooft of kunt gaan geloven.
Probeer erachter te komen waar de negatieve gedachten vandaan komen:
De negatieve gedachten die jij hebt kloppen niet. Een gedachte als: ‘Ik kan helemaal niets’, klopt niet. Natuurlijk kun je heel veel wel. Waarom denk jij dat je niets kunt? Is iets in het verleden misgegaan waardoor je nu die gedachte hebt? Als jij weet waar de negatieve gedachten vandaan komen, dan is het ook gemakkelijker om de gedachten aan te kunnen pakken. Daarnaast is het ook gemakkelijker om er helpende gedachten tegenover te zetten.
Praat erover met iemand:
Het klinkt een beetje als een open deur, maar toch vinden we het vaak nog heel lastig om negatieve gedachten te delen met anderen. Er hangt nog steeds een taboe op praten over je gevoelens. Gelukkig zijn er steeds meer social media pagina's die deze taboes proberen te verbreken. Ben jij iemand die het lastig vindt om over je gevoelens te praten, zorg dan dat je meer van dat soort pagina's gaat volgen. Hopelijk helpt dat om zelf ook gemakkelijker over je gevoelens te praten. Als je praat over de negatieve gedachten, worden ze minder groot. Je kunt ze gemakkelijker loslaten omdat je ze deelt met iemand anders. Daarnaast kan diegene jou helpen in te zien dat de gedachten niet kloppen en kan jou helpen bij het maken van eventuele helpende gedachten.
Schrijf je gedachten op:
Schrijven kan heel goed helpen. Door te schrijven kun je gemakkelijker gedachten loslaten. Als het op papier staat, dan hoef je er niet meer aan te denken en kun je de gedachten gemakkelijker loslaten. Als je de negatieve gedachten opschrijft, probeer dan ook gelijk een positieve gedachte er tegenover te zetten.
Schrijf positieve dingen aan de dag op:
Als je dan toch aan het schrijven bent, dan kan het ook helpen om iedere dag te eindigen door 3 positieve dingen op te schrijven. Hierdoor houd je een positiever gevoel over aan de dag en ben je minder geneigd te gaan piekeren als je in bed ligt.
Stel een vast piekermoment in:
Merk je dat je het piekeren toch nog niet helemaal los kunt laten, probeer al die negatieve gedachten dan niet weg te drukken. Als je de gedachten helemaal niet toelaat, dan komen ze op een later moment harder terug. Geef jezelf een moment dat je mag piekeren van jezelf. Laat alle negatieve gedachten maar toe. Maar zet voor jezelf een wekker. Na bijvoorbeeld 10 minuten is het weer klaar. Dan probeer je alle negatieve gedachten weer om te buigen naar positieve gedachten. Hierdoor ben je er ook weer even actief mee bezig geweest. Als je de negatieve gedachten niet toelaat, dan kun je ook de negatieve gedachten niet ombuigen naar positieve gedachten.
Gebruik je helpende gedachten:
Het opstellen van helpende gedachten op zichzelf is een goede oefening, maar als je verder nooit meer aan de helpende gedachten denkt, dan gaan ze je ook niet helpen. Hoe vaker je probeert je negatieve gedachten om te buigen naar helpende gedachten, hoe sterker de verbinding in de hersenen gaat worden en hoe gemakkelijker het gaat zijn om automatisch aan de helpende gedachten te denken en die gedachten ook echt te geloven. De verbindingen met de negatieve gedachten zullen langzaam minder sterk worden, waardoor je hersenen uiteindelijk eerder aan de helpende gedachten denkt, dan aan de negatieve.
Daag je gedachten uit:
Ervaar dat je negatieve gedachten niet kloppen. Probeer je gedachten uit te dagen, door toch te doen waar je bang bent dat je het niet kunt. Ervaar dat je het wel kunt. Een betere manier om je negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten is er niet.
Probeer je negatieve gedachten te herkennen:
Wanneer je weet dat je aan het piekeren bent, kun je sneller ingrijpen, waardoor je niet te lang in je negatieve gedachten blijft hangen. Want hoe meer je aan je negatieve gedachten blijft denken, hoe sterker die verbindingen zullen worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Probeer dus te ontdekken wanneer je negatief denkt. Misschien kan je ook iemand vragen die jou daarbij helpt. Soms heb je het zelf niet door dat je negatief denkt. Iemand die dicht bij jou staat, ziet dit misschien wel eerder bij jou. Hij/zij zou jou kunnen waarschuwen. Probeer de gedachten dan weer van je af te zetten.
Ga mediteren of sporten:
Als je veel piekert, kan sporten goed helpen. Door te bewegen, kun je je hoofd leeg maken en zie je alles beter in perspectief. Misschien dat je het in je hoofd allemaal wel veel groter hebt gemaakt, dan dat het eigenlijk is. Mocht sporten nou niet zo jouw ding zijn, kan mediteren ook goed helpen. Sinds enkele maanden verdiep ik mij steeds meer in meditatie en ik merk dat het mij erg helpt. Ik doe het iedere ochtend 10 minuten. Door 10 minuten te mediteren, begin je de dag met een leeg hoofd. Zelf ben ik begonnen door iedere ochtend 2 minuten te mediteren en dit heb ik verder uitgebouwd naar 10 minuten.
Hopelijk kun je met deze tips van jouw negatieve gedachten afkomen. Heb jij nou ook nog een goede tip, deel deze dan hieronder of op mijn Instagram.
Reactie plaatsen
Reacties