Angst is normaal en nuttig. Maar bij een angststoornis ben je ook bang in situaties die geen direct gevaar opleveren. De angst gaat je leven beheersen. Misschien dat je bepaalde situaties gaat vermijden. Enkele symptomen die je bij een angststoornis kunt ervaren zijn: hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen, geen honger hebben of juist last hebben van eetbuien, moeite met concentreren, bange voorgevoelens, bezorgdheid, prikkelbaarheid, nervositeit en spanning. Er zijn nog veel meer symptomen, maar die passen specifiek bij één van de angststoornissen. Zo heb je bij een paniekstoornis vaak last van bijvoorbeeld hardkloppingen, een pijnlijk gevoel op de borst, ademnood en duizeligheid. De kans dat je ergens in je leven een angststoornis ontwikkelt, is 10 tot 29 %. Van alle mensen met een angststoornis heeft ongeveer 18% hier 12 maanden of langer last van.
Oorzaken
Wat angst veroorzaakt verschilt per persoon. Er is ook niet één oorzaak. Helaas is angst een stukje ingewikkelder. Een grotere gevoeligheid voor angst is erfelijk. Echter, een enkel gen dat angst veroorzaakt, is er niet. Mocht het zo zijn dat één van jouw ouders wat angstiger aangelegd is, dan is de kans dat jij dat bent groter. Je bent gevoeliger. Dit kan ook komen doordat je gedrag van je ouders kopieert. Je leert door observatie. Als jouw moeder vroeger altijd bang was voor wat anderen van haar vinden, dan bestaat de kans dat je dit overneemt. Daarnaast is een angststoornis als kind ook een voorspeller van een angststoornis op latere leeftijd. Dit hoeft natuurlijk niet, maar het vergroot wel de kans. Dit hoeft niet dezelfde angststoornis te zijn. Ook heb je een grotere kans op een angststoornis als je het lastig vindt om positief te denken. Angststoornissen komen dan ook vaak voor in combinatie met een depressie.
Attentionbias
Een attentionbias is een grotere gevoeligheid voor het zien van de angst. Iemand die bang is voor spinnen zou eerder een spin zien dan iemand die dat niet is. Dat komt omdat je aandacht onbewust of bewust eerder getrokken wordt door iets waar je bang voor bent. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij een groep mensen die bang was voor spinnen het plaatje met spin moest vinden uit vier afbeeldingen. Een groep mensen die niet bang voor spinnen was deed dezelfde test. Zij waren significant langzamer in het herkennen van het plaatje met de spin, dan de groep die bang was voor spinnen. Bewust of onbewust let je dus altijd meer op hetgeen waar je bang voor bent.
Diagnose
Herken jij je in de symptomen en denk je een angststoornis te hebben, dan is het verstandig om naar een psycholoog of psychiater te gaan. Alleen zij mogen de diagnose stellen. Grote kans dat zij ook handvaten hebben om jou te leren om te gaan met de angststoornis. Er zijn veel verschillende soorten behandelingen. De behandeling is ook afhankelijk van welke angststoornis je hebt. In latere posts zal ik meer vertellen over de verschillende angststoornissen en de verschillende behandelingen.
Reactie plaatsen
Reacties